Drugi slovenski dan brez zavržene hrane, pobudi se pridružuje tudi MO
Krško, 21. april 2022 – Povprečen Slovenec zavrže kar tretjino hrane, ki jo kupi. Med 143 tisoč tonami zavržene hrane pa je skoraj 40 odstotkov še užitne. Ne le, da takšno ravnanje s hrano povprečno gospodinjstvo stane okoli 250 evrov na leto, temveč ima takšen odnos tudi visoko etnično in okoljsko ceno. Da bi tako posameznika kot organizacije spodbudili k boljšemu ravnanju s hrano že drugo leto zaporedoma 24. aprila obeležujemo dan brez zavržene hrane, ki letos poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja.
Podnebne spremembe otežujejo pridelavo hrane po vsem svetu, kar pomeni, da bomo v prihodnosti morali spremeniti odnos do hrane. Z odgovornejšim ravnanjem, bi tako lahko zmanjšali količine zavržene hrane, kar dobro uspeva že nekaterim slovenskim šolam, ki so z različnimi aktivnostmi uspele zmanjšati količino slednje za okrog 40 odstotkov. V okviru letošnjega slovenskega dneva brez zavržene hrane partnerji projekta Lidl Slovenija, program Ekošola, Ekologi brez meja, Zveza prijateljev mladine Slovenije, podjetje TAM-TAM, projekt LIFE IP CARE4CLIMATE in Ministrstvo za okolje in prostor pripravljajo nagradni natečaj, na katerem lahko oddate reciklirane recepte iz živil, ki v domačih gospodinjstvih največkrat ostajajo ali pa jim bo kmalu potekel rok uporabe.