Lokalne kmetije in pridelovalci odpirajo svoja vrata in predstavljajo lokalno kakovost
Na pobudo Ministrstva za kmetijstvo in okolje, kmetije in pridelovalci konec tega tedna odpirajo svoja vrata slovenskim potrošnikom, da pokažejo kakovost lokalne hrane. Na dnevih odprtih vrat tako lahko preverite, zakaj si lokalno pridelana hrana zasluži vaše zaupanje.
V preteklem mesecu so dnevi odprtih vrat že potekali na kmetijah, v predelovalnih obratih in zadrugah po različnih koncih Slovenije. S pobudo Ministrstvo za kmetijstvo in okolje nadaljuje promocijo lokalne hrane in potrošnikom omogoča, da se prepričajo kako poteka pridelava in predelava kakovostne lokalne hrane. »Naš cilj je, da udeleženci dnevov odprtih vrat spoznajo in vidijo, kje nastaja kvalitetna lokalna hrana in da dobijo priložnost preizkusiti različne okuse, ki so plod domače pridelave in predelave. Kot popotnico za naprej pa želimo z aktivnostmi promocije nadaljevati in vzpostaviti novo enotno označbo, za katero bodo morali pridelovalci in predelovalci izpolnjevati določene kriterije. Potrošniku pa bo enotna označba olajšala prepoznavanje in izbiro lokalnih izdelkov,« o pobudi in odločitvi pravi Janja Kokolj Prošek, vodja Službe za živilskopredelovalno industrijo in mednarodno medinstitucionalno sodelovanje.
V soboto 12. oktobra 2013 med drugim odpirata vrata:
- Evrosad d.o.o. Krško (Cesta 4. julija 134, Krško) med 10. in 14. uro odpira vrata svojega centra, kjer si bodo udeleženci lahko ogledali visoko tehnološke postopke sortiranja, pakiranja in skladiščenja sadja. Ob 11h se bosta obiskovalcem pridružila strokovnjaka z Ministrstva za kmetijstvo in okolje, Janja Kokolj Prošek, vodja Službe za živilskopredelovalno industrijo in mednarodno medinstitucionalno sodelovanje ter Tomaž Džuban z Direktorata za kmetijstvo, ki bo spregovoril o tradiciji in razvojni strategiji sadjarstva v Sloveniji. Obiskovalcem bo obrat predstavil mag. Peter Zadravec, vodja proizvodnje, ki bo pojasnil, kako najnovejše tehnologije in napredni načini pridelave sadja v Evrosadu zagotavljajo visoko kakovost njihovega sadja.
- Kmetija Arbiter (Brda 3, Šmartno pri Slovenj Gradcu), kjer bodo obiskovalci med 10. in 16. uro imeli priložnost pobliže spoznati kako poteka pridelava kakovostnih lokalnih pridelkov, preizkusiti lokalne dobrote in se udeležiti delavnic izdelave klobas in peke kruha. Jožica Arbiter, ki bo obiskovalcem predstavila kmetijo in način kakovostne lokalne pridelave pravi, da dnevno kontrolirajo mleko, ki je pridelano na kmetiji. »Pri predelavi se držimo načela, da potrošniku predelamo doma rojene in vzrejene živali kot so govedo in prašiči. Tako je zagotovljena sledljivost pri pridelavi in predelavi mesnih produktov,« povzema Jožica Arbiter. Dneva odprtih vrat se bo ob 11. uri udeležil tudi Gregor Švajger, predstavnik Sektorja za kmetijske trge na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje, ki bo spregovoril več o mlečni proizvodnji v Sloveniji.
Kmetije in pridelovalci lokalno pridelane hrane še vedno vabljeni, da se pridružite pobudi in "odprete svoja vrata" obiskovalcem. Prijava na: http://www.lokalna-kakovost.si, kjer je na voljo tudi več informacij o dogodku.