Velika znaka Občine Krško Steklarstvu Resnik in Domu starejših občanov Krško

Krško, 8. junij 2016Na sinočnji slavnostni akademiji ob prazniku občine Krško, na kateri je slavnostni govornik predsednik Republike Slovenije Borut Pahor županu občine Krško mag. Miranu Stanku podelil posebno protokolarno darilo – slovensko zastavo, so podelili dva Velika znaka Občine Krško. Prejela sta ju Miran Resnik in Steklarstvo Resnik za življenjsko delo na področju gospodarskega razvoja in ob 40-letnici delovanja družinskega podjetja ter Dom starejših občanov Krško ob 40-letnici kakovostnega dela z oskrbovanci doma.

Slavnostni govornik predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v nagovoru ob občinskem prazniku, ki ga obeležujejo v spomin na prve krške žrtve in vrnitev izgnancev, poudaril, da ima tudi krška občina razloge za pogled daleč nazaj v preteklost ter opozoril, da bi morali vsi Slovenci biti bolj ponosni na svoje korenine in se v večji meri zavedati pomena slovenskega jezika. Orisal je pot slovenskega naroda skozi preteklost ter za prihodnost opozoril: »Zelo je pomembno, da Slovenke in Slovenci, državljanke in državljani, sodelujemo, se povezujemo, da gradimo na lokalni ravni in na ravni države med nami vse tisto, kar nam je skupno, ter živimo z medsebojnimi razlikami strpno in spoštljivo. Če in v kolikor se bomo tako obnašali, ne bomo rešili vseh problemov, ne bomo krojili svetovne zgodovine, toda v kolikor bomo lahko krojili našo lastno, bomo veliko lažje zavarovali mirno in varno prihodnost naših otrok.«

Ob zaključku nagovora je, kot je poudaril predsednik, za trud pri povezovanju in premoščanju razlik, za ustvarjanje strpnega in složnega okolja v lokalni skupnosti županu občine Krško podelil posebno protokolarno darilo – slovensko zastavo, kot simbol naše enotnosti.

»Vedno bolj je jasno, da smo lokalne skupnosti v širšem pomenu besede ključne celice uspešnega razvoja celotne družbe. Smo jedro povezovanja, ustvarjanja, razvoja družbe in posameznikov. In tega se moramo vedno bolj zavedati ter v tem duhu tudi delovati, » je v svojem nagovoru poudaril župan občine Krško mag. Miran Stanko. »Zavedam se, da bomo za nadaljnji razvoj tudi v prihodnje morali graditi mostove v smislu povezovanja ter premagovanja razdalj in razlik za uravnotežen razvoj,« je dodal, pri čemer je opozoril predvsem na odnos države do lokalnih skupnosti. Po njegovih besedah občino Krško v prihodnje čakajo številni projekti. Tako na področju obnove in rekonstrukcij občinskih in državnih cest, s poudarkom na kritičnih točkah, novih kolesarskih povezav, nadgradnje kanalizacijskega sistema, energetskih sanacij šolskih objektov in obnove vrtcev, ureditve trgov, pa tudi bolj »drzni koraki na področju turizma, kjer bo potrebnega tudi več povezovanja na ravni širše regije.«

Poleg velikih znakov je župan občine Krško mag. Miran Stanko podelil še dva Znaka Občine Krško, ki sta ju prejela Stane Iskra za več kot 50-letno delovanje na področju športa in rekreacije ter osveščanje o zdravem načinu življenja, in družba Willy Stadler za 20 let uspešnega poslovanja in vzoren primer tuje investicije v občini.  

Priznanja Občine Krško so letos prejeli Božislav Kosalec za ohranjanje vrednost osamosvojitvene vojne za samostojno Slovenijo,  Mitja Markovič za raznovrstnost pastoralnega delovanja, odmevno delo z mladimi in ohranjanje sakralne dediščine, Franc Slivšek za več kot 20-letno delo na področju turizma in civilne zaščite, Dejan Žnideršič za uspešno dirigentsko delo in ustvarjanje na področju glasbene umetnosti, družba ARCH ob 25-letnici uspešnega delovanja.

Med prejemnike jubilejnih priznanj pa so se vpisali za 90. jubilej PGD Dolenja vas in Lovska družina Senovo, za 80. jubilej PGD Veliki Trn in PGD Mali Kamen, za 70. jubilej AMD Krško, Društvo upokojencev Senovo, Društvo upokojencev Brestanica, Zveza lovskih družin Posavja, Lovska družina Krško, Lovska družina Studenec – Veliki Trn, za 60. jubilej Pihalni orkester Krško, Šolski center Krško-Sevnica, PGD Brege, PGD Gora in Združenje šoferjev in avtomehanikov Krško, za 40. jubilej Kulturni dom Krško, ob 20-letnici Teniški klub Brestanica in Društvo ljubiteljev fotografije Krško ter za 10-letnico Skavti, STEG Krško 1.

Na slavnostni akademiji v Kulturnem domu Krško, ki jo je vodila Bernarda Žarn, so za glasbo in pesem poskrbeli člani Simfoničnega orkestra Glasbene šole Krško pod vodstvom Petra Gabriča, Moški pevski zbor Svoboda Brestanica in skupina LILA. Ob koncu sta Boštjan Arh in Filip Černelč v vlogi Adama Bohoriča in Jurija Dalmatina spomnila na 500 let protestantizma in praznične dogodek ob tem jubileju. Praznovanje se je nadaljevalo s tradicionalnim druženjem občank in občanov na Trgu Matije Gubca, kjer so se predstavile krajevne skupnosti. 

Fotografije: Foto Miloš


Poglejte še

Deli novico še z drugimi