Velika dvorana Kulturnega doma Krško v novi podobi

Krško, 17. december 2014 - Obnova velike dvorane in spremljajočih prostorov 37 let starega Kulturnega doma Krško, ki je stekla konec junija, se je v decembru zaključila, jutri pa bo ob 18. uri potekala tudi slavnostna otvoritev s koncertom Big banda RTV Slovenija. Celotna vrednost obnove je znašala 1,7 milijona evrov, iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in državnega proračuna pa bo sofinancirana v  predvideni višini  1, 4 milijona evrov, strošek občine pa bo predvidoma znašal 315.000 evrov.

Kot je na današnji novinarski konferenci pred jutrišnjim odprtjem povedal župan občine Krško mag. Miran Stanko, so obnovitvena dela velike dvorane, ki so po podpisu pogodbe z izvajalcem družbo Kostak Krško stekla sredi junija letos, med drugim obsegala menjavo stropa z akustično preureditvijo, izolacijo stropa oz. strehe objekta, menjavo parketa na odru, menjavo stenskih oblog z akustično preureditvijo, menjavo glavne odrske zavese in sedežev, vzpostavitev pregradnega sistema avditorija, digitalizacijo kinematografa, menjavo ozvočenja in drugo.

Z leve: direktorica Kulturnega doma Krško Katja Ceglar, župan občine Krško mag. Miran Stanko in vodja projekta Andrej Sluga, vodja oddelka za družbene dejavnosti Občine Krško ob ogledu obnovljene dvorane

Poleg estetskega učinka in udobnih sedežev, kar je zelo pomembno za obiskovalce, so bistvene vse energetske in funkcionalne izboljšave ter tehnične posodobitve, poudarja direktorica Kulturnega doma Krško Katja Ceglar. Gre predvsem za novo dvoransko ozvočenje, mehanizacijo scenskih vlekov, hidravliko orkestrske jame, posodobitev razsvetljave in digitalizacijo kinematografa, indukcijsko zanko, akustične izboljšave, novo avdio-video tehniko ter nov klavir. Bistveno se tako izboljšujejo tudi pogoji za nastopajoče oz. izvajalce umetniških programov. Velika dvorana Kulturnega doma Krško je ena redkih v slovenskih kulturnih domovih, ki ima orkestrsko jamo, ki jo bo tako mogoče bistveno enostavneje pripraviti, možne bodo scensko zahtevnejše gledališke in plesne predstave.

Obnovljene so tudi garderobe za nastopajoče, sanitarije v garderobah za nastopajoče in garderobe za obiskovalce.

Kot je pojasnil vodja projekta Andrej Sluga, je bila Občina Krško s tem projektom uspešna na javnem razpisu za sofinanciranje operacij javne kulturne infrastrukture v okviru Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007 – 2013, v okviru razvojne prioritete 3. »Povezovanje naravnih in kulturnih potencialov« in prednostne usmeritve 3.2. »Mreženje kulturnih potencialov«.

Avdio

ŽupanOObnoviKDKrško.wav
KatjaCeglarOObnoviKDKrško.wav
AndrejSlugaoRazpisuzaProjektObnoveKDKrško.wav

Galerija


Poglejte še

Deli novico še z drugimi