Delegacija iz Cernavode v Krškem

Na podlagi vezi, ki sta jih vzpostavila Franc Bogovič, podpredsednik združenja GMF in članica združenja GMF ter sedanja županja občine Cernavoda Mariana Mircea, je bila v letu 2008 podpisana listina o pobratenju obeh občin, z namenom izmenjave praks na gospodarskem in energetskem področju.

V petkovih večernih urah je v Krško prispela delegacija iz romunskega mesta Cernavoda, ki so jo sestavljali predstavniki tamkajšnje nuklearne elektrarne, lokalnih podjetnikov, direktorji javnih zavodov in služb, predstavniki medijev in občinske uprave ter županja Mariana Mircea.

V soboto si je delegacija v spremstvu župana Franca Bogoviča ogledala gradbišče hidroelektrarne Krško, slednji je gostom predstavil vizijo razvoja mesta Krško z obvoznico in peš mostom, ob tem pa poudaril pomen in rentabilnost projekta hidroelektrarn na spodnji Savi ter ob tem predstavil slovensko znanje – podjetja, ki zagotavljajo opremo za dokončanje projekta.

V nadaljevanju so si gostje ogledali Mestni muzej Krško, Kapucinsko knjižnico in cerkev Sv. Rozalije, v popoldanskih urah so se s svojo ekipo udeležili dogodka ob dnevu Bazena Brestanica, kjer so potekale igre brez meja. V zaključku večera pa so si ogledali nogometni dvoboj med NK Krško in NK Šmartno.

V nedeljo so gostje odšli po nakupih v trgovske centre v Krškem.

Začetek delovnega tedna, v ponedeljek je delegacijo sprejel direktor Gen energije, gospod Martin Novšak, in predstavil novo informacijsko središče v Vrbini, v katerem so si gostje v spremstvu vodiča ogledali Svet energije. Obisk so nadaljevali v uspešnem kmetijskem podjetju Evrosad d.o.o., ki razpolaga z najmodernejšo sortirno linijo. V športno obarvanem večeru pa so si ogledali rokometno tekmo med RK Krško in RK Krka.

Na zadnji dan obiska, v torek, so si gostje ogledali Nuklearno elektrarno Krško, kjer so spremljali predstavitev delovanja NEK, in sodelovanje lokalne skupnosti ter jedrskega objekta.

Gostje so po njihovih pričanjih z obiskom zadovoljni, kajti v decembru manjša skupina že načrtuje obisk Krškega s svojimi poslovnimi partnerji. Namen obiska je bil hkrati usklajevanje dokumentacije za sodelovanje na skupnem evropskem projektu izboljšanja pripravljenosti sil zaščite in reševanja ter informiranja javnosti.


Galerija


Poglejte še

Deli novico še z drugimi