Obisk mesta Chantepie v okviru pobratenja z Obrigheimom

Sodelovanje med mestom Chantepie, ki leži na zahodu Francije, in Občine Krško poteka preko mesta Obrigheim, ki je hkrati pobrateno z obema občinama.

Župan Občine Krško Franc Bogovič in Metka Resnik iz občinske uprave sta v mesto Chantepie odpotovala na povabilo župana mesta Chantepie, kateri se je v preteklosti že mudil v Krškem.

V okviru obiska si je župan Franc Bogovič ogledal podjetje Val Keolis, ki skrbi za mestne prometne povezave v mestu Rennes, ki s svojimi 250.000 prebivalci izjemno uspešno rešuje prometno politiko s povezovanjem mestnega avtobusa, metroja, koles za najem in štirimi velikimi parkirnimi prostori ob obvoznici v mesto.

Predstavnika Občine Krško sta si ogledala tudi eno izmed tovarn koncerna PSA Peugeot – Citroen v kraju Chartres v pokrajini Bretagne. Tovarna je po velikosti za dve Revozevi v Novem mestu in na leto izdela 320.000 vozil znamk Citroen in Peugeot.

Naslednji dan obiska je bil namenjen pogovoru in debati o energetiki, ob katerem si je Franc Bogovič ogledal hidroelektrarno na plimovanje, kjer gre za izjemno zanimivo izkoriščanje plimovanja, ki na tem področju dosega devet metrov razlike med plimo in oseko, za pridobivanje električne energije. Hidroelektrarna deluje po principu, da plima nivo vode v delti reke poviša za višino plime na veliki površini. Zajezeno območje se ob izlivu v morje zaključi s hidroelektrarno in na ta način vsa zajezena voda v času oseke, področje zapusti skozi turbino hidroelektrarne.

Zadnji dan obiska je bil namenjen ogledu gradnje stanovanjskega kompleksa s 1800 stanovanjskimi enotami. Zanimivost tega kompleksa je zaokrožanje kompleksa v celoto, kar pomeni načrtovanje parkirišč, vrtov, trgovin, prometne in ostale infrastrukture in tako predstavlja majhno mestece znotraj mesta.


Galerija


Poglejte še

Deli novico še z drugimi