Prestice

Prijateljstvo z mesto Prestice iz Češke

Prva izmenjava  iz prijateljskega mesta Prestice je potekala  že leta 2007, na pobudo pomočnice ravnatelja Glasbene šole gospe Elizabete Križanič. Dogodka se je udeležil učiteljski zbor tako glasbene šole kot osnovne šole iz Prestic.  Od leta 2007 se redno vrstijo izmenjave predstavnikov: glasbeniki, učenci osnove šole in pevskega zbora. Letošnje leto je Krško gostilo 20 učencev glasbene šole iz Prestic. 15 učencev iz Osnovne šole Jurija Dalmatina pa je obiskalo v mesecu maju osnovno šole v Presticah.

Obisk pevskega zbora Carmina v Krškem

Zbor Carmina je gostoval v Krškem  že leta 2009. Članice zbora so bile gostje našega odličnega pevskega zbora DKD Svoboda Brestanica. Ustvarili so se pristni prijateljski odnosi, ki so jih udeleženci nadgradili naslednje leto (2010) z obiskom našega zbora DKD Svoboda iz Brestanice v Presticah.

V mesecu oktobru 2011 ponovno načrtujemo srečanje  z ženskim pevskim zborom Carmina iz Prestic. Zbor Carmina  vključuje 25 članic, domač moški pevski zbor DKD Svoboda iz Brestanice, letošnji gostitelj srečanja, pa ima več kot 35 aktivnih članov.  Srečanje bo združevalo  občane, predstavnike lokalnih skupnosti, družine gostiteljice, pevce in pevke, njihove zborovodje, plesne in glasbene skupine ter tudi gospodarstvenike.

V okviru kulturnega srečanja, ki bo potekalo pod sloganom »PETJE NAS POVEZUJE...« bodo organizirane naslednje aktivnosti:

- skupni treningi in koncerti obeh zborov,

- spoznavanje kulturnih in drugih znamenitosti Krškega z okolico in širše Slovenije,

- kulturna druženja z vsemi gosti in občani,

- ogled Nuklearne elektrarne Krško, spoznavanje edinega energetskega objekta v Sloveniji,

- okrogla miza na temo ustvarjanja kulture, izmenjava izkušenj v organizacijskem smislu,

Ponovna prisotnost naših čeških prijateljev v Krškem bo velika priložnost za naše občane, da bi razvili nove odnose prijateljstva med ljudmi, spoznali njihove navade in običaje ter tudi za spremembo dvostranskih v multilateralne odnose. Pripravljen je odličen program, ki bo tako našim prijateljem iz Prestic, kot tudi našim občanom omogočil spoznavanje in primerjanje aktivnosti na področju kulture predvsem področje zborovskega petja, ki je v naši občini zelo razširjeno in predvsem zelo uspešno.

Dogodek je Občina Krško prijavila na razpis Evropske komisije TOWN TWINNING


Poglejte še

Deli novico še z drugimi